2012. június 1., péntek

Michael Grant: Köddé váltak

Fülszöveg: 
Egy szempillantás alatt mindenki eltűnt.

Kivéve a fiatalokat: a kamaszokat. Csak a középiskolások maradtak, rendőrök nélkül, orvosok, szülők nélkül. Éppilyen hirtelen megszűntek a telefonvonalak, az internet, a tévéműsorok. Nem lehet kideríteni, mi történt. Nincs, aki segítene.

Felüti a fejét az éhezés. Terjed az erőszak. Egy sötét alak ólálkodik a fiatalok körül. Az állatok átalakulnak. Maguk a kamaszok is új képességekre tesznek szert – sosem látott, veszélyes, halálos erőkre – amik napról napra növekednek.

Veszélyekkel teli, új világ születik. Csoportok alakulnak, nő az összecsapás esélye. A külvárosi fiúk összefognak a gazdag kölykök ellen. Az erősek a védtelenek ellen. És fogy az idő: a születésnapodon te is el fogsz tűnni, mint mindenki más.






Cselekmény: 


Mindig rácsodálkozom arra, hogy mennyire másképp "szól" egy könyv, ha annak nem női, hanem férfi írója van! Egész más a hangulata, stílusa, másként tűnnek fel a karakterek - még akkor is, ha azok a könyvekben tipikusan megjelenő szereplők is-, más a regény egész lendülete és szemléletmódja. Néha nagyon kell az ilyen regény! Jólesik annyi női szerző után.

Maga a könyv végig hihetetlenül érdekes és izgalmas - köszönhetően a remekül megírt - végre, végre, végre egy remekül megírt! - fülszövegnek köszönhetően, ami úgy foglalja össze a könyv tartalmát, hogy közben nem árul el semmit! Rejtély és titok és megannyi meglepő dolog tarkítja a könyvet, sosem tudhatod, hogy a következő oldalon mi vár rád. 

Eleinte, amikor elolvastam a fülszöveget, a Tótágas jutott róla eszembe - egy réges-régi magyar film. Annak volt az az alapötlete, hogy eltűnnek a felnőttek, és a gyerekek egyedül maradnak. Nagyon szerettem :) Persze ott nem fordult át a történet sem Legyek urába - mint itt, sem Hősökbe - mint itt , sem holmi tudományos-fantasztikus magyarázatokba -mint itt. De azért az is jó volt, csak az inkább aranyos, ez pedig izgalmas, fordulatos, félelmetes, érdekes, meglepő, és még sorolhatnám a jelzőket. Néhol brutális, néhol letaglózó, de mindvégig fogva tartja az érdeklődésünket és a figyelmünket, cseppnyi unalom sincs benne!

És mindezek mellett megjelenik egy nagyon bájos, nagyon gyermeki szerelem is, ami végig mosolyt csalt az arcomra. Annyira kis suta és félénk - dehát istenem, 15 éves a legidősebb szereplőnk is! 

A vége pedig? A végén úgy játszik velünk az író, úgy felcsigáz, hogy szinte türelmetlenül toporogtam olvasás közben, hogy "gyerünk már!", "mi lesz már". Igazi akciódús, filmrevaló nagy összecsapás a vége - és igen, picit kiszámítható, de mégis élvezhető, izgalmas, lobbanékony.

Karakterek:
Annak ellenére, hogy a könyvben megtalálható az összes ilyenkor megszokott karakter - a hős, a hősnő, a főgonosz, a rosszlány, a buta melák stb. - mindannyian szerethetők, tökéletesen kidolgozottak és elevenek.
Diana-ban rengeteg fantáziát látok (azt hiszem, az író is nagyon megszerethette a maga "rosszlányát"- érződik rajta, a kidolgozottságán, a megmozdulásaiban), azt hiszem, nagyobb dolgokra hivatott még. Szinte biztosra veszem, hogy fontos szerepe lesz még a továbbiakban.
Pete a hétköznapi titokzatosságán kívül (merthogy autista) is borzasztó izgalmas, a képessége, a szerepe még egyáltalán nem tisztázott, derülhetnek még ki róla nagy és meglepő dolgok.
Sam annyira emberi, hogy teljesen magamba zártam. Nem nagyon vagyok oda a "hősökért", de ő annyira bárgyún és vonakodva az, hogy az már szánalmas :) És annyira megmosolyogtatóan bénán udvarol, hogy ezért plusz pont jár neki :)
Caine, Drake, Orc - mind-mind tökéletesek a maguk nevében. Edilio pedig az igazi leendő FÉRFI! :)

Első leszek a sok ember közül, aki olvassa a folytatást - az biztos :)

Borító:
A magyar borító - nem mondom, hogy rossz, nekem izgalmas, de kicsit semmitmondó.... Az eredeti borító talán figyelemfelkeltőbb, bár nem szeretem azokat a borítókat, amik megjelenítik a szereplőinket - hadd képzeljem el én, hogy milyen az adott karakter....











A sorozat eddig megjelent kötetei az eredeti borítókkal

Érdekességek:
A könyben 2 dal szerepel, amit Sam hallgat és énekel, és amit Edilioval említenek. Mindkettő a világvégéről szól.
Egyik - ebből idézet is van a könyvben - Agent Orange: A Cry for help in a world gone mad, a másik pedig egy örök kedvenc: R.E.M.: It's the end of the world

Furdalt a kíváncsiság, hogy vajon lesz-e film a sorozatból, mert annyira képkockára való lenne, de úgy tűnik - legalábbis egyelőre -, hogy nem vette meg senki a filmesítés jogait, így a filmet még nem kell várnunk :(
Addig is nézzük meg a trailereket:
4. Pestis

2 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Jó lesz!!!:)
Nem tudom, hogy nálunk mikor jön a 2. rész, de a kiadó honlapján már ott van jelzésként!
Ha őszinte akarok leni, akkor nekem egyik borító sem tetszik, illetve a mienk jó, de csak a monitoron, amikor a kezembe vettem akkor már olyan semmitmondónak éreztem.

Roni olvas írta...

Még nem tudták megmondani a pontos dátumot a megjelenéssel kapcsolatban. Talán valamikor nyáron, nyár végén.
Nekem sem igazán tetszenek a borítók..nem is tudom, milyet tudnék elképzelni...ne legyen rajta senki, annyi biztos, azért harapok :)
Remélem, tetszik majd Neked is!:)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates