2014. február 6., csütörtök

Together Thorsday - Richelle Mead: Dermesztő ölelés - Mason

Akárhogy is nézzük, az olvasás szubjektív, magányos tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkben, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.



De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?





Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a könyvben a kedvenc jelenete/idézete/szereplője, mi rázta meg leginkább, mit szeret benne a legkevésbé stb.



Together - vagyis együtt: Greylupus-szal és MFKatával, akiknek a véleményét saját oldalaikon olvashatjátok el!


Az első közös olvasmányunk Richelle Mead: Dermesztő ölelés c. kötete a Vámpírakadémia sorozatból, s azt vetjük össze, kire melyik szereplő tette a legnagyobb benyomást.



Könnyű lenne valamelyik főszereplőt választani, de azt gondolom, ez a kötet nem biztos, hogy csak az ő kötetük. Ebben a részben ugyanis a legnagyobb érzelmi ráhatás egy olyan ember felől érkezett számomra, akitől nem is vártam volna még az első rész olvasása közben. Itt azonban az egyik legkedvesebbé vált számomra, és forró könnyeket hullattam érte több ízben is. 

Masonről van szó.

MASON ASHFORD


Teljes név: Mason Ashford
Becenév: Mase
Kor: kb. 17-18 év
Faj: dampyr
Foglalkozás: Testőr tanuló
Nem: Férfi
Hajszín: Vörös
Szemszín: Kék


Mason Ashford a Vámpírakadémia főszereplőjének, Rose Hathaway-nek az egyik legjobb barátja, kezdő testőr. Sokat segít Rose-nak a sorozat folyamán -fizikai és lelki értelemben egyaránt. 

Mason vonzódása és hűsége a lányhoz egyértelmű, ám érzelmei nem pusztán baráti jellegűek. S bár Rose végül beadja a derekát,  Dmitrijhez fűződő szerelme miatt a szíves sosem lesz az övé. Ennek ellenére Mason a végsőkig kitart mellette.

Fizikai megjelenés:
Mason a történet leírásai alapján jóképű, vörös hajú és kék szemű, izmos, magas - igazi testőr alkat. Rendkívül attraktívnek tartják, Rose és Mia is egyaránt sármos, aranyos srácnak gondolják. És én is :)

Miért szeretjük? Személyiségjegyek:

Mason tipikusan az a karakter, akire azt mondják: jó ember. Nemcsak bátor, védelmező és erőteljes, de végtelenül önzetlen és megértő is. Olyan tántoríthatatlanul védelmezi és támogatja Rose minden megnyilvánulását, ami egyértelmű szimpátiát vált ki bárkiből. Megérti és elfogadja a lány minden döntését, és minden körülmények között megmarad annak, aki: segítő, figyelmes barátnak.

Az már csak hab a tortán, hogy emellett remek humorérzékkel áldotta meg a sors (vagy éppen Richelle Mead) és hajlandó minden viccelődésre és csipkelődésre. 
Ki ne szeretne egy ilyen jóbarátot? Vagy akár társat?
Dehát tudjuk...a lányok mindig inkább a rosszfiúkat választják. Sajnos...

Mason a filmben:

A hamarosan debütáló Vámpírakadémia c. filmben Mason szerepét Cameron Monagham játssza majd, akit eddig leginkább sorozatokban láthattunk felbukkanni. 

Cameron állandó szereplője a Szégyentelenek (Shameless) című sorozatnak, Ian Gallaghert, Frank Gallagher (William H. Macy) fiát, Fiona Gallagher (Emmy Rossum) testvérét alakítja. Jelenleg a 4. évadot forgatják. 
Nemrég fejezte be a „The Giver” forgatását, amelyben Jeff Bridges és Meryl Streep partnere lehetett, a rendező Phillip Noyce volt. 

A színész alig 20 éves, és nagyon kíváncsian várom, hogyan teljesít majd.

Az hírlik, hogy az írónő, Richelle Mead ragaszkodott Cameron személyéhez, s miután megismerte őt, úgy vélte, ha korábban is találkozik a színésszel, talán a történetet is másképp alakítja. Ez elég sokat ígérő megnyilvánulás....

A film
A Big Bang Media Kft jóvoltából március 6-tól a magyar mozikban is vetítik a Vámpírakadémia filmváltozatát - méghozzá szinkonizálva! A napokban napvilágra került a film előzetese is, immár nemcsak feliratos változatban, hanem a valós szinkronhangokkal! Íme:


Néhány szó a filmről - a film készítői által

RICHELLE MEAD (író):

Papírról filmvászonra:
„Filmvásznon látni a könyvemet semmihez sem fogható érzés, olyan mintha életre kelne minden, amit megálmodtam, csak még nagyszabásúbb, még látványosabb, mint amit el tudtam képzelni. A könyvírás és a filmkészítés egészen más műfaj. Én az íráshoz értek, azt élvezem, viszont az írást filmre vinni, na az egészen más dolog. Leesett állal figyeltem Mark Waters és a stáb munkáját. Elképesztő, hogy milyen tehetségesek ezek az emberek.”

MARK WATERS (rendező):



A két női főszereplőről:
„Nagyon kevés olyan film van, amiben két egyenrangú női főszereplő van, akik ráadásul nem egymás ellenségei, hanem szóba állnak egymással. A legizgalmasabb része a filmünknek, hogy hogyan alakul, gazdagodik, mélyül Rose és Lissa kapcsolata.”

DEEPAK NAYAR (producer)

„A kézenfekvő lehetőségekkel szemben úgy döntöttünk, hogy három ismeretlen színészt választunk a főszerepekre. Azt szerettük volna, hogy a nézők tudjanak azonosulni velük. A mellékszerepekre viszont tapasztalt színészeket választottunk, hogy az epizódfiguráknak is súlya legyen.”

A Vámpírakadémiáról (Vampire Academy):
„Mark Waters azt mondta, hogy szerinte ez inkább egy középiskolai film, nem pedig vámpírfilm. És ez a mondata mindent helyre tett. A sztori történetesen egy furcsa világban játszódik, de valójában olyan problémákról szól, amelyekkel a hétköznapi emberek is találkoznak. A Vámpírakadémia szereplői nem azért bújnak elő a szobájukból éjjel, hogy egy sötét sikátorban az áldozatukra várjanak, hanem hogy tanórára induljanak.”

SUSAN MONTFORD (producer)

A Vámpírakadémiáról (Vampire Academy):
A két lány között nagyon szoros a kötelék. Azt hiszem, ezt minden kamasz át tudja érezni, és az is, aki már volt kamasz. Amikor tizenéves korodban először van igazán jó, közeli, bizalmas barátod, akkor ő lesz a legfontosabb az életedben, akár fiú vagy, akár lány.”

DON MURPHY (producer)

A forgatókönyvíróról és a rendezőről:
„Amikor ismerkedtünk a könyvvel és készültünk a forgatásra, azt tartottuk szem előtt, hogy ez egy gimis történet, csak éppen vámpírok a szereplők. Minden idők egyik legjobb gimis filmje a „Heathers”, amit Daniel Waters írt, és szerencsénkre minden idők másik legjobb filmje pedig a Bajos csajok (Mean Girls), amelyet Mark Waters rendezett.”

MIKE PREGER (producer)

A regénysorozat rajongóiról: 
„A könyveknek hatalmas nemzetközi rajongótábora van. A teljes kreatív csapatnak fontos volt, hogy megőrizzék a regények eredeti világát és a szereplőket úgy jelenítsék meg a vásznon, ahogy a könyvekből megismerték őket. Azt hiszem, ez tökéletesen sikerült, és a rajongók nagyon, nagyon elégedettek lesznek.”

DANIEL WATERS (forgatókönyvíró)

A vámpírfilmek műfajáról:
„Lássuk be, mindannyian láttunk már vámpírfilmeket. Már túl vagyunk azon, hogy bárkit izgalomba hozna, hogy hosszabbak lesznek a metszőfogak, senki nem fog felkiáltani, hogy jé, hát ezek vért isznak, őrület! Számomra éppen az a hozzáállás tetszett a könyvben, hogy oké, ezek vámpírok, de nekik is kell iskolába járniuk. Olyan problémákkal találkozhatunk, mint a valódi világban, például az iskolai kegyetlen gúnyolódásokkal. Igazi érzelmekkel és indulatokkal találkozhatunk, de mielőtt elfelejtenénk, hogy kik is a főszereplőink, azért mindig előkerül egy-két metszőfog!”

FRANK WALSH (díszlettervező)

A látványvilágról:
Az összes díszletben ellenpontozásra törekedtem, a régi és az új keverésére. Különböző korokra utalnak a különböző tárgyak. Például a zárkák fura, gótikus, földalatti kamrák, amelyekben hi-tech biztonsági felszerelések vannak. Az is nagyon izgalmas volt, hogy a vámpír életmódnak köszönhetően rengeteg éjszakai jelenetünk volt, külsők és belsők is, ehhez hasonló feladatom még sohasem volt. A világítás is a díszlet része lett, és ez nagyon izgalmas volt számomra.”

JAMES O’DONNELL (vezető kaszkadőr)

A harci jelenetekről:
„Mark Waters azt kérte tőlem, hogy fejlesszünk ki egy olyan harcművészeti stílust, amelyről el tudjuk képzelni, hogy egy vámpíriskolában tanítják. Valami újat, frisset akartunk, ami persze mindig nehéz. Először csak ültem és gondolkodtam, hogy milyen is lehet egy vámpírok közötti harc? Különösen a strigák, a legfőbb ellenségek ellen? Leginkább az aikidót tanulmányoztam, aztán a ju-jitsut, a krav magát és néhány kardforgatási technikát. Egy strigával küzdeni olyan, mintha egy elefánt ellen harcolnál, hiába ütöd meg, észre sem veszi, mert olyan erős. Rád ront, és alig van ellene eszközöd. Azt a kevés eszközt, amit mégis be lehet ellenük vetni, nagyon alaposan kidolgoztuk.”


A forgatási helyszínekről

A Szent Vlagyimir Akadémia az amerikai Montana erdőinek mélyén rejtőzik. Ez a valódi világon belül egy másik világ, amelyben a vámpírok a mindennapi életüket éjszaka élik, nappal viszont alszanak, hogy óvják magukat a napfénytől.
A Vámpírakadémiát (Vampire Academy) Angliában forgatták 2013 májusától 8 héten keresztül, egészen július közepéig. A felvételek nagy része eredeti helyszíneken készült, ebből 5 héten keresztül kizárólag éjszaka forgattak, így a stáb életritmusa is igazodott a vámpírokéhoz.
Az angliai tájak és történelmi épületek tökéletes alapot biztosítottak a Vámpírakadémia (Vampire Academy) világának megteremtéséhez. 


Ha most már Ti is rettentő kíváncsiak lettetek a filmre, gyertek velünk moziba március 6-tól! Én ott leszek!!!







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates